Két kihagyhatatlan magyarországi látnivaló, amelyeket nem szabad kihagynia azoknak, akik részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Két kihagyhatatlan magyarországi látnivaló, amelyeket nem szabad kihagynia azoknak, akik részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Két kihagyhatatlan magyarországi látnivaló, amelyeket nem szabad kihagynia azoknak, akik részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Számos utazási lehetőséget tartogat Magyarország azok számára, akik most részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Nemcsak Budapest van telis-tele káprázatosan szép szakrális látnivalókkal, hanem az ország különböző pontjain is fel lehet lelni olyan gyöngyszemeket, amelyeket büszkén említhetünk a Világörökség részeként.

Most, hogy számos tömegközlekedési eszközön kedvezményesen tudnak utazni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői és rendezői, érdemes kihasználni ezt az időszakot arra, hogy bejárjuk kicsiny országunk vallási központjait. Lássuk a részleteket!

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Győr-Moson-Sopron megyében, Pannonhalma városában, a 300 méter magas Szent Márton-hegyen található lélegzetelállítóan káprázatos Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban épült, mely a gótika és a barokk építészet egyik kiemelkedő példája.

 

A főapátságban jelenleg körülbelül egy 40 fős szerzetesközösség él, akik az ora et labora (Imádkozzál és dolgozzál) szellemében hirdetik az Úr igéjét, vezetik a bentlakásos gimnáziumot, támogatják a lelkigyakorlatra érkezőket, illetve fontos kulturális munkát végeznek.

Ilyenek például a könyvtárral, a levéltárral vagy a múzeummal kapcsolatos munkák, amelyek között szerepelnek könyvkiadói feladatok, koncertek, tárlatok, galériák és egyéb vallási programok szervezése.

Természetesen muszáj megemlíteni a híres pannonhalmi borászatot, sörfőzdét és gyógynövény kertet is.

Az apátságban fogadnak időnként szállóvendégeket is, így a rengeteg időbefektetés révén fenntartható lett az apátság működése, melynek eredményeképp bámulatos az apátság kívülről és belülről is, mely miatt kiváló turisztikai központ lett a hívők körében ez a csodálatos szakrális épületegyüttes.

Programok 2021-ben a Pannonhalmi Bencés Főapátságban

LÁTHATATLAN SPEKTRUMOK

 • Időpont: 2021. március 21. – 2021. november 11.
 • Helyszín: Pannonhalmi Főapátság, Főmonostori Kiállítótér és a Főapátság terei

Ez egy időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban, mely a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság együttműködése révén jött létre. Ezen a kortárs művészeti kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a közel másfél éves gyűjteményi kutatás során létrehozott alkotásokkal és művekkel.

DULCIS MEMORIA DANS VERA CORDIS GAUDIA (Emlékezni rád a szívnek szent örömet ád)

 • Időpont: 2021. március 21. – 2021. november 11.
 • Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtára

Ezen a kiállításon az emlékezet kerül a középpontba, ahol a látogatók megnézhetik a bibliai és a profán emlékezet tárgyiasult manifesztációit. Ilyenek például a különféle naplók, önéletrajzok, visszaemlékezések, levelek, krónikák, emlékkönyvek és csodaszép díszkiadványok.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Természetesen ahhoz, hogy az apátságot fent tudják tartani a szerzetesek, állandó programokon lehet részt venni. Ilyenek például a következők:

 • Apátsági tárlatvezetés
 • Apátsági pincészet látogatás
 • Gyógynövénykert látogatás
 • Arborétum látogatás
 • Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény séta

A Pannonhalmi Bencés Főapátság egy olyan magyarországi látnivaló, ahova feltétlenül érdemes ellátogatni, pláne most, hiszen akinek van karszalagja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, az most kedvezményes jeggyel utazhat Budapesten és környékén, így a pályaudvarokra is érdemes kimenni, ahol vonattal vagy busszal lehet megközelíteni ezt a Világörökség részeként elismert épületegyüttest.

Tihanyi Bencés Apátság

A barokk stílusú Tihanyi Bencés Apátság a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának keleti felén található, melyet 1055-ben építettek. Érdekesség, hogy a kolostor alapítólevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, amelyben a latin szavak mellett magyar kifejezések is találhatóak, mely miatt ez az ország legrégebbi magyar írásos emléke is egyben.

A Tihanyi Bencés Apátság 2012. május 31-től a Magyar Bencés Kongregáció önálló perjelségeként működik. A monostorban jelenleg 10 szerzetes él, akik többek között Tihany község és több környéki település és a balatonfüredi kerektemplom lelkipásztori feladatait látják el, valamint foglalkoznak még vendégfogadással, illetve lelkigyakorlatok és kulturális programok lebonyolításával is.

Programok 2021-ben a Tihanyi Bencés Apátságban

Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum

Itt lehetőségük van megtekinteni a látogatóknak az apátságban lévő ereklyéket, eredeti okiratokat és aktuális kiállításokat is.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

 • A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Látogatása
 • Lélek a vizek felett – Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban – kiállítás-ismertető
 • Séta az Apátsági Majorságban
 • Múzeumok éjszakája – A királyőrző Apátság
 • A CSEND HANGJAI – Éjszaka a Tihanyi Bencés Apátságban
 • A HAJNAL FÉNYEI – Napfelkelte a Tihanyi Bencés Apátságban
 • Apátsági élménytúra
 • Hangversenyek

A Tihanyi Apátság káprázatos földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően az ittlét egyben élménytúra is. Mindenkinek ajánljuk, hogy látogassa meg ezt a magyarországi szakrális központot, hiszen nemcsak a fent érzékelhető meghitt hangulat, de a természet közelsége is örömteli hatással van az idelátogatókra.

andi